Hoe werkt een snelkookpan

Hoe werkt een snelkookpan

Met een snelkookpan kunnen gerechten sneller worden bereid.  Water kookt normaal bij 100 graden.  Maar onder hoge druk kan een temperatuur van meer dan 122 graden worden bereikt.  De kooktijd wordt hierdoor vermindert met 1/3. Normaalgesproken is de kooktijd van aardappelen ca. 25 minuten, nu 8 tot 10 minuten.  Je kunt vrijwel alle gerechten bereiden in de snelkookpan maar het fijnst is om eten te bereiden die normaalgesproken langer dan 15 minuten moeten koken (denk aan peulvruchten, stoofpotten en bouillons). Dan is de snelkookpan echt effectief. Je gaat precies zo aan het werk als bij het gebruik van een gewone kookpan. Je plaatst de ingrediënten in de pan, eventueel gescheiden door een stoom/inzetmandje (aardappelen onderin, mandje met sperziebonen erop), voegt wat water toe (aanbevolen hoeveelheid staat altijd in de meegeleverde beschrijving) en sluit de deksel. In de deksel zit altijd een rubberen of siliconen ring. Deze sluit de pan goed af. Als de pan gesloten is, kan in sommige gevallen de drukregelaar ingesteld worden op stand 1 of 2 (een stand voor hoge druk, een stand voor lagere druk). Is er geen keuze aanwezig dan werkt de pan automatisch met de hoge druk. Je zet de dichte pan met het eten op uw warmtebron en zet het fornuis aan. Tegenwoordig zijn vrijwel alle hogedrukpannen  geschikt voor alle warmtebronnen.  Als het water kookt, komt de pan onder druk. De kookindicator komt  omhoog in de deksel. Bij koken op een elektrische-, halogeen- of keramische kookplaat kan de warmtebron bij het zichtbaar worden van de eerste ring van de kookindicator lager gezet worden en gaat de kooktijd in. Bij het koken op gas of inductie gaat de kooktijd in bij het zichtbaar worden van de 2e ring van de kookindicator. Als de kooktijd voorbij is zet je de pan van het fornuis en door middel van een stoomknop of schuif in de dekselsteel laat je de stoom ontsnappen en haal je de druk van de pan. De pan is veilig te openen als de kookindicator volledig gedaald is nergens meer stoom ontsnapt. Voordat je de pan opent is het raadzaam om deze even te schudden om eventuele stoombellen in het voedsel te laten verdwijnen.

 

0