Hoe kies ik een snelkookpan

Hoe kies ik een snelkookpan

  1. Je kiest de juiste maat
  2. Je kiest voor de uitgebreide variant met 2 gaarstanden en stoommand
  3. Je kiest voor enkel de snelle kookstand zonder stoommand
  4. Je kiest voor enkel de snelle kookstand met stoommand
  5. Waar je ook op moet letten bij het aanschaffen van een snelkookpan

 

Je kiest voor uw juiste maat

Welke maat snelkookpan is geschikt voor jou? Om hogedrukpan te kopen is het handig te weten welke grootte geschikt voor jou is. Het beste is om uit te gaan van het aantal personen waar je over het algemeen voor kookt.

 

  • Voor 1 tot 2 personen is het advies een snelkookpan  van 2,5 liter
  • Voor 2 tot 3 personen is het advies een snelkookpan van 3,5 of 4,5 liter
  • Voor 3 tot 4 personen is het advies een snelkookpan van 6 liter
  • Voor 4 tot 5 personen is het advies een snelkookpan van 8 liter
  • Vanaf 5 personen is het advies een snelkookpan van 10 liter

 

De inhoud van een snelkookpan wordt altijd in liters en tot en met de rand gemeten. Dit is ook het aantal liters dat gebruikt wordt door fabrikanten. Om echter veilig te kunnen werken met de hogedrukpan mag de pan tot  maximaal 3/4 gevuld worden. Deze maat staat ook altijd aangegeven in de binnenkant van de pan.  Niet alle fabrikanten leveren snelkookpannen in alle mogelijke maten. Echte snelkookpan-fabrikanten zoals Demeyere, Fissler en WMF hebben echter alle maten in hun assortiment.

 

Je kiest voor de uitgebreide variant met 2 gaarstanden en stoommand

Het handigst is om een snelkookpan te kiezen compleet met inzetbakje/stoommandje en met twee gaarstanden. Dan kun je vrijwel alles bereiden. Mocht je enkel soepen, stamppotten en stoofvlees in de snelkookpan bereiden dan is een snelkookpan voorzien van stoommand/groente-inzet niet perse nodig, al helpt het wel om bijvoorbeeld erwtensoep niet te laten aanzetten. Er is keuze in hogedrukpannen met één of twee gaarstanden. Of de snelkookpan heeft één gaarstand, dit is vrijwel altijd de snelle stand (116°C) of de snelkookpan heeft twee gaarstanden, gaarstand 1 (110°C  ) voor kwetsbare groente of vis én gaarstand 2 (116°C) de snelle gaarstand. Een stoommand/inzet is een bakje (geperforeerd of ongeperforeerd) waarin kwetsbare etenswaren bijzonder voorzichtig gekookt kunnen worden. Ook is het ideaal om bijvoorbeeld aardappelen onderin de snelkookpan te plaatsen en het stoommandje met groente erop. Zo kun je op één warmtebron een vrijwel complete maaltijd koken en er zal geen smaakoverdracht plaatsvinden. De aardappelen zullen de smaak van spruitjes niet overnemen.

 

Je kiest voor enkel de snelle kookstand zonder stoommand

Als je alleen soepen, stamppotten en stoofvlees in de snelkookpan bereidt dan is een snelkookpan voorzien van stoommand/groente-inzet niet perse nodig, al helpt het wel om bijvoorbeeld erwtensoep niet te laten aanzetten.

 

Je kiest voor enkel de snelle kookstand met stoommand

Als je geen kwetsbare groenten of vis gaat bereiden dan kun je volstaan met een hogedrukpan die alleen de snelle kookstand heeft van 116°C. Door de stoominzet is het handig om twee groenten tegelijk klaar te stomen onder hoge druk.

 

Waar je ook op moet letten bij het aanschaffen van een snelkookpan

Een snelkookpan is voorzien van rubberen of siliconen onderdelen die vervangen moeten worden na verloop van tijd. De tijd is afhankelijk van het gebruik, een onderdeel moet eerder vervangen worden bij, dagelijks, intensief gebruik. Niet bij alle snelkookpannen zijn onderdelen te verkrijgen, zeker bij voordelige aanbiedingen of onbekende merken is niet altijd een nieuwe afsluitring te verkrijgen. Het voordeel van een snelkookpan gaat dan verloren omdat de pan dan niet meer goed afgesloten kan worden. Gerenommeerde snelkookpanfabrikanten zoals Demeyere, Fissler en WMF hebben en houden vaak lang onderdelen op voorraad zodat zelfs als een hogedrukpan uit de collectie is, nog vervanging van bijvoorbeeld de afsluitring mogelijk is.  Als je op dit moment kookt op een gasfornuis en misschien door verhuizing of verbouwing overgaat op het koken op een inductie-, keramische-, halogeen-, of elektrische kookplaat dan kun je het beste een snelkookpan kiezen met een vormvaste bodem. Deze zijn namelijk uitwisselbaar op alle warmtebronnen, zelfs als de pan jarenlang op gas is gebruikt. Hogedrukpannen van pannenfabrikanten Demeyere, Fissler en WMF zijn met zekerheid uitwisselbaar op alle warmtebronnen.

 

0